Βρήκαμε την Pan Asia του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ στην Κύπρο!

Του Ελευθέριου Ρήνου

Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ζωή της «πράσινης» οικογένειας φιλάθλων σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει μπει το όνομα του επενδυτή από τη μακρινή Ταϊλάνδη Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, αλλά και της εταιρείας του Pan Asia Investments Ltd. Πολύ ηλεκτρονικό μελάνι έχει χυθεί για την έδρα αυτής της ασιατικής εταιρείας, που σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανήκει σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στον κύκλο γνωριμιών του γνωστού για τα ερυθρόλευκα αισθήματά του, εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Αρχικά, το όνομα της εταιρείας Pan Asia εμφανίστηκε σε μια πρόταση από δικηγορικό γραφείο στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Βίκτωρα Ρέστη και μάλιστα το όνομα του πολυεκατομμυριούχου ήταν γραμμένο λανθασμένα ως «Pajroi» και όχι ως «Pairoj», δείγμα της προχειρότητας και της ταχύτητας με την οποία κάποιοι προσπαθούσαν να εμφανίσουν μια… σίγουρη λύση για την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού.

Φωτογραφία. Οι συνομιλίες του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ με τον Ιωάννη Αλαφούζο φαίνεται να προχωρούν, όπως διαρρέουν non papers και ανακοινώσεις.

 

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ… 200 ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εμφανίζεται η εταιρεία Sortivo International Ltd, με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου και αριθμό εγγραφής ΗΕ 322136. Η εταιρεία αυτή, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος ανήκει στον ιδιοκτήτη του Ομίλου ΣΚΑΙ Ιωάννη Αλαφούζο, δημιουργήθηκε στις 13 Μαΐου 2013 και διευθυντής της είναι ο Κύπριος Δικηγόρος Αθανάσης Νεοφύτου.

Εικόνα. Η επίσημη καταχώρηση της εταιρείας του Mr Skai Ιωάννη Αλαφούζου Sortivo International Ltd στην Κύπρο.

 

Η εταιρική έδρα της Sortivo International του Ι. Αλαφούζου, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου γραφείων στον αριθμό 49 της οδού Μετοχίου στη Λευκωσία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εταιρεία με εικονική έδρα, στο γραφείο 301 του τρίτου ορόφου, στην οποία συστεγάζονται μαζί με το δικηγορικό γραφείο του κυρίου Νεοφύτου περισσότερες από 200 εταιρείες!

Ρόλο γραμματέα της εταιρείας Sortivo International Ltd έχει μια άλλη εταιρεία, με την επωνυμία Unibrand Secreterial Services Limited, που όπως μπορείτε να φανταστείτε στεγάζεται στην ίδια σουίτα, του ίδιου ορόφου, μαζί με τις υπόλοιπες 200 εταιρείες…

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ PAN ASIA INVESTMENTS LTD
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018

Ενώ λοιπόν η εταιρεία του ασιάτη επενδυτή έχει εμφανιστεί με πρόταση εξαγοράς του Παναθηναϊκού από τις αρχές του 2018, η φημολογούμενη έδρα της στην Ελβετία αποτέλεσε μήλο της Έριδος ανάμεσα σε δημοσιογράφους και οπαδούς, που έφαγαν με το.. κουτάλι την αγαπημένη χώρα των τραπεζών, των σοκολατών και των ρολογιών, χωρίς όμως να βρουν την εταιρεία Pan Asia Investments Ltd.

Το λάθος λοιπόν όλων των ενδιαφερομένων ήταν ότι δεν κοιτούσαν… στο μέλλον, αφού η εταιρεία Pan Asia Investments Ltd δημιουργήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου στις 22 Αυγούστου 2018 και έλαβε εταιρικό αριθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ΗΕ 387838.

Εικόνα. Η επίσημη δήλωση της εταιρείας Pan Asia Investments Ltd στην Κύπρο, με διευθυντή έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ.

 

Το γραφείο λοιπόν στο οποίο στεγάζεται η βαθύπλουτη εταιρεία του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, που κατά πολλούς εκπροσωπεί το μέλλον του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, μακριά από τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα του Ιωάννη Αλαφούζου, βρίσκεται στον αριθμό 12 της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, και ειδικότερα στο γραφείο 101 του πρώτου ορόφου του κτιρίου ZAVOS KRISTELINA TOWER στη Μέσα Γειτονιά της Λεμεσού.

Ένα μέσο γραφείο στο εν λόγω κτίριο, έχει εμβαδόν περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα, με δύο τουαλέτες και κουζίνα για το προσωπικό, ενώ μαζί με 2 θέσεις πάρκινγκ νοικιάζεται προς 3800 ευρώ το μήνα. Στα μέτρα αυτά λοιπόν, μπορεί μια δικηγορική εταιρεία να φιλοξενήσει ως εικονική έδρα άλλες εταιρείες, λειτουργώντας ως διεύθυνση δεκτική επιδόσεων.

Στην Εταιρεία Pan Asia Investments Ltd γραμματέας είναι ο Κύπριος δικηγόρος Χρήστος Νεοκλέους, ενώ διευθυντής της δεν εμφανίζεται ο Παϊρόζ, αλλά ο Theekharoj Piamphongsarn, γνωστός ως Bank (“Τράπεζα”). Ο Theekharoj είναι μεγαλωμένος στην Ελβετία από 5 ετών και έτσι εξηγείται και ο .. ελβετικός δάκτυλος που είχε διαρρεύσει από διάφορους δημοσιογραφικούς κύκλους, σχετικά με το ενδιαφέρον ασιατικού οικονομικού fund με έδρα την Ελβετία για τον Παναθηναϊκό. Ο Piamphongsarn έχει να επιδείξει πανεπιστημιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και εμφανίζεται ως εκπρόσωπος κεφαλαιουχικών εταιρειών στη Σιγκαπούρη, μιλάει άψογα Γερμανικά, Αγγλικά και Ταϊλανδέζικα και το προσωνύμιο του “Τράπεζα” οφείλεται στις στενές διασυνδέσεις του με τον τραπεζικό τομέα.

Μάλιστα, ενώ η εν λόγω εταιρεία συμφερόντων Πιεμπονγκσάντ φτιάχτηκε στα μέσα Αυγούστου 2018 στην Κύπρο, αρχικά είχε άλλη ονομασία και υπευθύνους αφού δημιουργήθηκε ως εικονική εταιρεία, για να αλλάξει την επωνυμία της σε Pan Asia Investments Ltd  μόλις την 11η Σεπτεμβρίου 2018, ημερομηνία που προφανώς κινητοποιήθηκε το σχέδιο χρήσης της κυπριακής εταιρείας για την εξαγορά των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μόλις την 11η Σεπτεμβρίου 2018 λοιπόν η Pan Asia Investments Ltd πήρε την τελική της ονομασία, για να ταιριάζει με τις προηγούμενες εξαγγελίες περί ασιατικού fund και ορίστηκε διευθυντής της ο Theekharoj Piamphongsarn και γραμματέας ο δικηγόρος Χρήστος Νεοκλέους, στο γραφείο του οποίου εδρεύει.

 

ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΙΣΚΑ

Ο τριανταεπτάχρονος (γεννημένος το 1981) διευθυντής της κυπριακής Pan Asia Investments Ltd Theekharoj Piamphongsarn υπήρξε για λίγο περισσότερο από δύο χρόνια διευθυντής της ποδοσφαιρικής εταιρείας Reading στην Αγγλία και αναμείχθηκε ενεργά στην μεταπώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας από την οικογένεια Zingarevich σε Ταϊλανδέζους επενδυτές, μια συναλλαγή που οργανώθηκε από τον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, προφανώς όχι δωρεάν.

Ουσιαστικά, ο Theekharoj Piamphongsarn είναι στενός συνεργάτης του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας του τελευταίου Empire Asia Group Co. Ltd με εξειδίκευση στις επενδύσεις στον αθλητισμό. Είναι ο εξειδικευμένος σύμβουλος της εταιρείας αυτής στις δύσκολες επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες και συνδυάζει τόσο το τραπεζικό παρελθόν, όσο και τη δυνατότητα εύκολης εύρεσης τραπεζικού δανεισμού.

Η ίδια ομάδα μεσαζόντων, απάλλαξε τον γνωστό ποδοσφαιρικό manager Πίνι Ζάχαβι από τη βελγική ποδοσφαιρική ομάδα Mouscron, όταν οι οπαδοί της ξεκίνησαν να πιέζουν για τις πολλά υποσχόμενες επενδύσεις και τις αγορές ποδοσφαιριστών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελγίου άρχισαν να ερευνούν τον Ζάχαβι και το δίκτυο διανομής και ανάδειξης ποδοσφαιριστών που είχε στήσει, με κατάληξη αθλητών ακόμη και σε ελληνικές ομάδες και με  ενδιάμεσες στάσεις γνωστές ομάδες του εξωτερικού, απλά για να αυξηθεί εικονικά η μεταγραφική τους αξία.

Ο μεγάλος σκόπελος όμως για τη Mouscron, την οποία αγόρασε ο Ζάχαβι έναντι 8.5 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, ήταν οι φημολογούμενες κυρώσεις από την UEFA. λόγω της απαγόρευσης ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων από ποδοσφαιρικούς manager. Η πρώτη προσπάθεια να «κρυφτεί» ο Πίνι Ζάχαβι από τη διοίκηση της Mouscron έγινε με την πώληση της ομάδας από την offshore εταιρεία που ο ίδιος είχε στήσει στη Μάλτα, σε άλλη εικονική εταιρεία, πάλι δικών του συμφερόντων, ιδιοκτησίας του ανιψιού του Adar, για το ποσό των δέκα (10) ευρώ !

Όταν και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, η ομάδα μεταβιβάστηκε στο συνεργάτη του Ζάχαβι και στενό του φίλο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος “φιλοδώρησε” τους φιλάθλους της ομάδας με εκ νέου υποσχέσεις και ατέρμονη μεταγραφολογία. Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, τις ίδιες ημέρες που ενεργοποιήθηκε η κυπριακή Pan Asia Investments Ltd, ο πρόεδρος της Mouscron Patrick Declerck ανακοίνωσε πως ο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ επιθυμεί να πωλήσει τις μισές μετοχές που έχει στη διάθεσή του και να παραμείνει στη μετοχική σύνθεση με τις υπόλοιπες, αφού πλέον επιθυμεί να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό.

Στο ενδιάμεσο, είχε προηγηθεί η προσπάθεια πώλησης της Βελγικής Mouscron στην Γαλλική Paris Saint-Germain (PSG), η οποία ενδιαφερόταν να εξαγοράσει μια ομάδα – δορυφόρο σε γειτονικό πρωτάθλημα, για να “ξεμουδιάζουν” οι νεότεροι παίκτες της ομάδας που δεν μπορούν να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Η συμφωνία αυτή δεν καρποφόρησε και ο επόμενος επενδυτής που θα αγοράσει τη Mouscron από τον Πιεμπονγκσάντ αναζητείται.

Μέχρι σήμερα, η εικόνα που έχει δώσει η συγκεκριμένη ομάδα επενδυτών δεν είναι ότι επιθυμεί να επενδύσει σε μακροχρόνια projects με στόχο την ανάπτυξη ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά στο οικονομικό «νοικοκύρεμα» ποδοσφαιρικών εταιρειών, ακόμη και με σκληρούς «μνημονιακού» τύπου προϋπολογισμούς, με στόχο τη μεταπώλησή τους μέσα σε 2-3 χρόνια ή τη χρήση τους για την ανάδειξη νέων ποδοσφαιρικών ταλέντων του δικτύου του Πίνι Ζάχαβι. ώστε να ωριμάσουν και να μεταγραφούν σε οικονομικά εύρωστες ευρωπαϊκές ομάδες.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την ανακοίνωση της πώλησης των μισών μετοχών του Ιωάννη Αλαφούζου στον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, η μεταβίβαση αυτή δεν θα γίνει στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο, όπου η απόσταση των δύο εταιρειών με τις εικονικές έδρες είναι μόλις μια ώρα δρόμος και περίπου 85 χιλιόμετρα, όσο είναι η απόσταση Λευκωσίας – Λεμεσού. Πιο κοντά από την Ελβετία πάντως είναι…

Απάντηση