Γράφει ο Νίκος Διακογιάννης

Εάν ξεκινάτε για διακοπές, είτε πάτε σε πεζοπορίες, είτε σε απλές εξορμήσεις στις παραλίες, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών.

Τι να συμπεριλάβετε αναλυτικά και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε:

Θερμόμετρο

Τα παραδοσιακά υδραργυρικά θερμόμετρα δεν είναι πολύ εύχρηστα, αλλά προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια. Τα καινούργια ψηφιακά δίνουν μέτρηση στο λεπτό, ενώ ακόμα πιο πρακτικά είναι τα θερμόμετρα υπερύθρων μετώπου και τα θερμόμετρα μεμβράνης, ειδικά στις περιπτώσεις μωρών και μικρών παιδιών.

Αντισηπτικό διάλυμα

Κυκλοφορούν διάφορες μάρκες αντισηπτικών, που περιέχουν παράγοντες θανάτωσης μικροβίων για χρήση σε πληγές, δαγκώματα και τσιμπήματα. Εφαρμόστε με αποστειρωμένο βαμβάκι. Πρέπει να έχει προηγηθεί καλός καθαρισμός της περιοχής με τρεχούμενο νερό ή οξυζενέ. Όταν το τραύμα είναι καθαρό και στεγνό εφαρμόστε αυτοκόλλητο επίθεμα.

Αυτοκόλλητα επιθέματα

Προστατεύουν τα τραύματα από χτυπήματα και μικρόβια. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και είδη (αδιάβροχα, υποαλλεργικά, κτλ). Εφαρμόζονται στο κέντρο του τραύματος όταν η περιοχή είναι καθαρή και στεγνή.

Πλύση ματιών

Προτιμήστε αμπούλες μιας χρήσης, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καθαρό νερό που έχετε βράσει.

Αντισταμινικά

Μπορούν να δώσουν γρήγορη ανακούφιση κατά των ήπιων αλλεργικών αντιδράσεων όπως αλλεργικός πυρετός, φτέρνισμα, κνησμός ματιών, ρινική καταρροή. Τα δισκία είναι κατάλληλα για παιδιά άνω των έξι ετών. Κυκλοφορούν και σε σιρόπι για μικρότερα παιδιά και βρέφη.

Ελαστικοί επίδεσμοι

Είναι πολύ χρήσιμοι για θλάσεις και διαστρέμματα. Αφού εφαρμόσετε πάγο για λίγα λεπτά για να ελέγξετε το πρήξιμο, δέστε καλά με τον επίδεσμο. Εκτός από πάγο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα άρνικας για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Αντισηπτικό σπρέι ανακούφισης πόνου

Περιέχει ήπια τοπικά αναισθητικά ταχείας δράσης και είναι χρήσιμο για την ανακούφιση μικρών εγκαυμάτων, δαγκωμάτων και τσιμπημάτων. Ειδικά για τσιμπήματα από έντομα εφαρμόστε τζελ αμμωνίας.

Παυσίπονα

Η παρακεταμόλη προτιμάται από πολλούς γιατρούς για μια γρήγορη και ολοκληρωμένη θεραπεία και ανακούφιση από τον πόνο. Είναι κατάλληλη για πυρετούς, κρυολογήματα, γρίπη και μυϊκούς πόνους και μπορεί να λαμβάνεται από μικρά παιδιά στην ανάλογη δόση.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πρέπει να προτιμώνται όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μιας φλεγμονώδους αιτίας του πόνου. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω αυξημένου κινδύνου στομαχικών διαταραχών.

Ελέγξτε ότι τα παυσίπονά σας έχουν αποθηκευτεί σε καθαρό και ξηρό μέρος, καθώς και ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης. Μην ξεχάσετε να συσκευάσετε έναν δοσομετρητή (σύριγγα) για τη χορήγηση των παρασκευασμάτων στα παιδιά.

Τσιμπιδάκι φρυδιών

Εκπληκτικά χρήσιμα για την αφαίρεση ακίδων ή μικρών κομματιών γυαλιού που έχουν μπει στο δέρμα. Αφού καθαρίσετε την περιοχή, τραβήξτε το θραύσμα με το τσιμπιδάκι. Αν έχει εισχωρήσει σε βάθος, το τσιμπιδάκι πρέπει πρώτα να αποστειρωθεί κατάλληλα.

Χάπια για τη ναυτία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαπιών και μασόμενων δισκίων για προληπτική χρήση από όσους υποφέρουν από ναυτία, μικρούς και μεγάλους. Κυκλοφορούν επίσης ειδικά βραχιόλια πίεσης του καρπού που λειτουργούν κατά της ναυτίας, χωρίς να έχουν οδυνηρές παρενέργειες. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού.

Αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσης

Αν προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσης για να προστατεύσετε και τα παιδιά που βοηθάτε και τον εαυτό σας.