Της Μαρίας Ηλιάδου

Μόλις ο καιρός ζεσταθεί, η παραλία μας καλεί. Και τίποτα δεν κάνει μια επίσκεψη στη θάλασσα πιο διασκεδαστική από τα καλά παιχνίδια. Τα παιχνίδια στην παραλία κάνουν τη διασκέδαση να διαρκεί και έξω από το νερό, ενώ παράλληλα παρέχουν δυνατότητα για σωματική άσκηση μικρών και μεγάλων.

Όλοι αγαπούν να παίζουν με μια μπάλα στη θάλασσα και δίπλα σ’ αυτήν. Φυσικά, το χαρακτηριστικό κάθε παραλίας είναι η αγαπημένη άμμος, που δίνει την ευκαιρία για μοναδικά παιχνίδια που είναι απολαυστικά για όλη την οικογένεια. Τα περισσότερα παιχνίδια για την παραλία δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προετοιμασία.

  • Το παιδί σας χρειάζεται τη βοήθειά σας για να χτίσει το κάστρο της φαντασίας του στην άμμο. Από τον πιο απλό πύργο μέχρι μεγάλα βασιλικά και στρατιωτικά κτιριακά συγκροτήματα, το κάστρο αποτελεί το κατ’ εξοχή παιχνίδι άμμου που γοητεύει όλα τα παιδιά. Θα χρειαστείτε κουβαδάκια διαφόρων σχημάτων, και φτυαράκια για να τα γεμίσετε.
  • Για τα μικρότερα παιδιά το γέμισμα με άμμο ενός μικρού κουβά αποτελεί ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, όπως και η μεταφορά του.
  • Πολλά παιδιά με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα αγαπούν τα σχέδια πάνω στην άμμο με πέτρες ή κοχύλια. Πρώτα θα πρέπει να μαζέψουν τα επιθυμητά υλικά και στη συνέχεια μπορούν να ξεδιπλώσουν ελεύθερα το ταλέντο τους.
  • Χρησιμοποιώντας μικρά κλαδάκια ή απευθείας με το δάχτυλο μπορούμε να σχεδιάσουμε απλά σχήματα και να γράψουμε τα πρώτα μας γράμματα πάνω στην ατέλειωτη άμμο.
  • Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωφέλιμο από το καθημερινό περπάτημα στην άμμο. Το τρέξιμο επίσης, που μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον με εμπόδια και να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλες τις κινητικές τους δεξιότητες (να πηδήσουν ψηλά ή μακριά, να κινηθούν γονατιστά).
  • Βάλτε νερό σε έναν μεγάλο κουβά και μαζέψτε μικρές πετρούλες. Ένας ένας τη φορά στοχεύστε σωστά, βάλτε την πετρούλα στο νερό και μετρήστε πόσες πετύχατε. Το πιτσίλισμα από τα νερά είναι ένα ακόμα κίνητρο για να βρείτε το στόχο.
  • Γεμίστε τώρα τον κουβά με άμμο ή χαλικάκια και κρύψτε βαθιά μέσα σ’ αυτόν ένα μικρό αντικείμενο κάθε φορά και βάλτε το παιδάκι να το ξεθάψει με τα χεράκια του. Διαλέξτε αντικείμενα με διαφορετικές υφές, για να εξασκήσει την αίσθηση της αφής.
  • Τοποθετήστε μερικά αντικείμενα πάνω στην πετσέτα σας, βάλτε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν για λίγο και μετά κρύψτε τα. Μια πέτρα, ένα αυτοκινητάκι, μια μπάλα, ένα φτυαράκι και ό,τι άλλο έχετε διαθέσιμο. Το παιδί θα δοκιμάσει τη μνήμη του, προσπαθώντας να θυμηθεί ένα ένα κάθε αντικείμενο.
  • Παίξτε διάφορα παιχνίδια με τη μπάλα, μέσα κι έξω από το νερό, με τα πόδια και τα χέρια, με ρακέτες, χρησιμοποιώντας μπάλες διαφορετικών υλικών και μεγεθών. Το παιδί μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του και ο γονιός σηκώνεται από την ξαπλώστρα και ασκείται.
  • Δεν χρειάζεστε παρά μερικά ποτηράκια και κουβαδάκια ίσου μεγέθους. Κάθε παιδί γεμίζει το ποτήρι του με νερό από τη θάλασσα και το μεταφέρει τρέχοντας στον κουβά του. Όποιος γεμίσει τον κουβά με νερό πιο γρήγορα είναι ο μεγάλος νικητής.

Τα παιχνίδια αυτά προσφέρονται για εγγυημένη διασκέδαση δίπλα στη θάλασσα. Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και αντηλιακού από μικρούς και μεγάλους.