Γράφει η Ίνα / Ellas.news

Υπάρχουν μητέρες που τους αρέσει να εργάζονται και να αντλούν ικανοποίηση από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Υπάρχουν άλλες που είναι υποχρεωμένες να εργάζονται για να εξασφαλίσουν εισόδημα για την οικογένειά τους. Κάποιες έχουν την τύχη να εργάζονται με ευέλικτο ωράριο ή από το σπίτι, έχοντας περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενες μητέρες δεν αισθάνονται πια ενοχές. Γνωρίζουν ότι η κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών βασίζεται περισσότερο στον ποιοτικό κι όχι στον ποσοτικό χρόνο που περνούνε με τους γονείς τους, την καλή επικοινωνία μαζί τους, τις σχέσεις κατανόησης και σεβασμού.

Η εργαζόμενη μητέρα χρειάζεται να αναπτύξει την ικανότητα συνεχούς διαχείρισης χρόνου και συναισθημάτων. Αυτό το κατόρθωμα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

 • Εισόδημα
  Τα χρήματα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότερες μητέρες αποφασίζουν να βγουν στην αγορά εργασίας. Το επιπλέον εισόδημα είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση των αναγκών που μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά τους. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν οικονομική ανεξαρτησία.
 • Επιτυχημένη καριέρα
  Ικανότητες όπως η φαντασία, η διαχείριση του χρόνου και η άμεση επίλυση προβλημάτων, που έχει αναπτύξει κάθε μητέρα που ασχολείται με τα παιδιά της, εκτιμώνται ιδιαίτερα στον εργασιακό κόσμο. Η επαγγελματική επιτυχία που συχνά προκύπτει δεν αντιστοιχεί μόνο στην αναγνώριση με προαγωγές και αυξήσεις, αλλά και στη χαρά της δημιουργίας.
 • Κατάθλιψη τέλος!
  Οι μητέρες που μένουν στο σπίτι δουλεύουν σκληρά σε καθημερινή βάση, αλλά προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται πάντα. Επιπλέον, μερικές φορές αναπτύσσουν συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και θλίψης. Αντίθετα η καθημερινή απασχόληση, οι καθημερινές επαφές με διαφορετικούς ανθρώπους και η ανάληψη διαφόρων καθηκόντων, βελτιώνει την ψυχική τους διάθεση και δίνει μια ανάσα στην καθημερινότητά τους.
 • Η θετική ενέργεια των παιδιών
  Η επιστροφή στο σπίτι μετά από μια απαιτητική εργάσιμη μέρα είναι μεγάλη ανταμοιβή. Η μητέρα μπορεί επιτέλους να περάσει χρόνο με τα παιδιά της. Μπορεί να ξεχάσει τα πάντα για την δουλειά της ημέρας και να επαναφορτιστεί με θετική ενέργεια από τα παιδιά της, που της δίνει νέα δύναμη για να τα φροντίσει και να διασκεδάσει μαζί τους.
 • Οι διαφορετικοί ρόλοι αξίζουν στη ζωή
  Οι μητέρες που εργάζονται ζουν τις διαρκείς εναλλαγές των αντιτιθέμενων ρόλων τους ως επαγγελματίες και μητέρες. Τη μια στιγμή πρέπει να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό και μερικές φορές εχθρικό εργασιακό περιβάλλον και την επόμενη να γίνουν συγκαταβατικές, γλυκιές και τρυφερές, με μόνη έννοια το όφελος των παιδιών τους. Αυτή η εναλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά συνοδεύεται από μακροπρόθεσμη πληρότητα και ισορροπία ζωής.

Οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι εργαζόμενες μητέρες για να επιτύχουν στον διπλό τους ρόλο είναι πολλές και απαιτητικές. Στον καθημερινό τους αγώνα θα πρέπει να ανακαλύψουν τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, ώστε να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση: να ισορροπήσουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αίσθηση της αγάπης για το αντικείμενο της δουλειάς και της απόλυτης αφοσίωσης στα παιδιά, που σημαίνουν τα πάντα. Η εργασία και η μητρότητα μπορούν να ανταμείψουν μια γυναίκα με μια ικανοποιητική και εκπληκτική ζωή.