Της Ιωάννας Μακρή

Όσες συζητήσεις κι αν κάνετε και όσα βιβλία κι αν διαβάσετε, ποτέ δεν θα είστε πλήρως προετοιμασμένες για την ανώμαλη μετάβαση από την χαλαρή και διασκεδαστική μαμά του ενός, στην εξαντλημένη και νευρική μαμά των δύο. Για μερικές μητέρες, το πιο δύσκολο κομμάτι του δεύτερου παιδιού είναι το ότι πρέπει να παραδοθούν σχεδόν απόλυτα στη μητρότητα. Όταν έχετε μόνο ένα παιδί, μπορείτε να διατηρείτε τον παλιό σας τρόπο ζωής σε μεγάλο ποσοστό. Μια βραδινή έξοδος ή ένα ταξίδι δεν είναι και τόσο δύσκολο να υλοποιηθούν. Στη συνέχεια όμως έρχεται το παιδί νούμερο δύο και μεμιάς κάθε αίσθηση ελευθερίας που έχετε καταφέρει να κρατήσετε για τον εαυτό σας έχει χαθεί.

Στην αρχή η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το πόσο άμεσα και ολοκληρωτικά εξαφανίζεται ο χρόνος σας. Έχοντας ένα παιδί πιθανό να μπορούσατε να υπολογίζετε σε κάποιο λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ εκείνο κοιμάται, παίζει ήσυχα ή πάει βόλτα με τη γιαγιά. Αυτές οι λίγες κλεμμένες στιγμές είναι πολύ πιο δύσκολο να ανευρεθούν με δύο παιδιά. Ακόμη κι αν το μεγάλο σας παιδί εξακολουθεί να κοιμάται τα μεσημέρια, δεν πρόκειται απαραίτητα να συγχρονίσει το πρόγραμμα ύπνου του με το μωρό αδελφάκι του. Επίσης, θα έχετε περισσότερα να κάνετε και σε λιγότερο χρόνο. Θα εξασκήσετε τις ικανότητές σας στην ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών και ικανοποίηση αναγκών, θα πηγαίνετε από τη μια δουλειά στην άλλη, ίσως χωρίς να τις ολοκληρώνετε, ενώ ο πιθανός προσωπικός σας χρόνος δεν θα μπορεί να προγραμματιστεί με τίποτα.

Η καλύτερη συμβουλή για την αντιμετώπιση αυτών των αναπόφευκτων απογοητεύσεων: Πάρτε μια βαθιά ανάσα και να ξέρετε ότι και αυτό θα περάσει. Και αν και όταν βρείτε πέντε λεπτά ησυχίας, αφήστε τα άπλυτα πιάτα να περιμένουν στον νεροχύτη, ξεχάστε το τρέξιμο που πρόκειται να ακολουθήσει και χαλαρώστε.

Οι σχέσεις που αλλάζουν ξαφνικά, δηλαδή το τέλος της αποκλειστικότητας με το μεγάλο σας παιδί και η έλλειψη αποκλειστικού χρόνου με το σύντροφό σας, είναι τα βασικότερα θέματα που θα εμφανιστούν. Στον αντίποδα, το δεύτερο παιδί κατά κανόνα μεγαλώνει πιο εύκολα από το πρώτο, καθώς έχετε αποκομίσει τη σοφία της εμπειρίας από την πρώτη φορά.

Το γεγονός ότι ο χρόνος σας είναι τόσο πολύ περιορισμένος θα πρέπει να σας οδηγήσει σε καλύτερη οργάνωση με τη βοήθεια προγράμματος για τις καθημερινές σας εργασίες. Είτε πρόκειται για οικιακά, για πληρωμή λογαριασμών ή για ψώνια από το σούπερ μάρκετ, ένα πρόγραμμα μπορεί να τα περιλάβει όλα, τουλάχιστο τις δουλειές ρουτίνας. Η προσκόλληση στη ρουτίνα είναι το κλειδί για να τα καταφέρετε, και τα παιδιά θα τη λατρέψουν. Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στις ίδιες δραστηριότητες από κοινού μπορεί να βοηθήσει στην τήρηση ενός καθημερινού ωραρίου, που το χρειάζονται τόσο τα παιδιά, κάθε ηλικίας, όσο και οι μεγάλοι.

Με το πέρασμα του χρόνου θα έρθει η στιγμή που τα παιδιά θα τρώνε και θα κοιμούνται την ίδια ώρα, γεγονός που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Και αργότερα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα έρθει η στιγμή που θα παρακοιμηθείτε ένα σαββατιάτικο πρωινό και θα ξυπνήσετε απότομα, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά σας έχουν ήδη σηκωθεί, σερβιριστεί και παίζουν ήσυχα χωρίς εσάς.