Του Ελευθέριου Ρήνου

Αδιανόητη ταλαιπωρία για βιοπαλαιστή κάτοικο της Κω, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας, για να καταθέσει σε δίκη στην Αθήνα, στην οποία διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή μάρτυρα. Όμως, ενώ «συνοδεύτηκε» από αστυνομικούς στην πρωτεύουσα με το πλοίο της γραμμής, τελικά ήταν πασιφανές ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση!

Μια από τις δεκάδες φορές στις οποίες κλήθηκα ως μάρτυρας στην πολύκροτη υπόθεση του κατά φαντασία «τρισεκατομμυριούχου» Αρτέμιου Σώρρα, δεν μπόρεσα για λόγους υγείας να παραστώ στην πρώτη δικάσιμο την 6η Νοεμβρίου 2019, η οποία διεκόπη για λίγες ημέρες αργότερα και συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 18 Νοεμβρίου, για να διακοπεί και πάλι.

Στη δίκη αυτή ο Σώρρας, οι συνεργάτες του και συνολικά 24 κατηγορούμενοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Επίσης, η δίωξη περιλαμβάνει σειρά πλημμελημάτων μεταξύ των οποίων αυτά της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της πρόκλησης ή διέγερσης σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Μόνο το ΕΦΚΑ, ως καθολικός διάδοχος του ΙΚΑ, υποστηρίζει ότι ζημιώθηκε κατά 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μετακυλήθηκε φυσικά στις πλάτες των υπολοίπων, που δεν είχαμε τη φαεινή ιδέα να ζητήσουμε από τους ασφαλιστικούς φορείς, τις τράπεζες και την εφορία να εισπράξουν να χρωστούμενα από τους «θησαυρούς» του Σώρρα.

Σε αυτή την υπόθεση θεωρώ ότι έχω γίνει μάρτυρας αρκετών απίθανων σεναρίων. Από δικηγόρους που ζητούν αναβολή με εμφράγματα, διασωληνωμένοι μετά από εγκεφαλικό, μέχρι συνηγόρους με δεκάδες κατάγματα, αλλά με άψογο βήμα και πάντα πρόθυμους να προσέλθουν στην αίθουσα, όταν η έδρα δεν δέχεται τους απίστευτους ισχυρισμούς τους, για να πάρουν αναβολή.

Αυτή τη φορά όμως, κατά τη συνέχιση της δικαστικής υπόθεσης, οι νέοι συνήγοροι του Σώρρα και των λοιπών κατηγορουμένων είναι νομικοί εγνωσμένου κύρους, προεξάρχοντος του Βασιλείου Χειρδάρη, ενός εξαίρετου νομικού, με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ) καθώς και στο ποινικό δίκαιο, ο οποίος ανέλαβε την εκπροσώπηση του αυτοαποκαλούμενου «αρχηγού του έθνους των Ελλήνων».

Αυτό όμως που ποτέ δεν περίμενα ήταν να συλληφθεί κάποιος τρίτος αντί για μένα! Κατά την πρώτη δικάσιμο και ενώ ήμουν κλινήρης, η δικηγόρος μου απέστειλε τη βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο (χωρίς κατάγματα και εμφράγματα βέβαια), και τα σχετικά έγγραφα στη γραμματεία του Δικαστηρίου, και επιβεβαίωσε την παραλαβή, επικοινωνώντας με τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν ότι τα δικαιολογητικά μπήκαν στο φάκελο της δικογραφίας.

Και όμως, η έδρα με κήρυξε αδικαιολογήτως απών, γιατί ουδέποτε είδε τα έγγραφα που στάλθηκαν με φαξ και ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή μου στο Εφετείο Αθηνών, για να καταθέσω ως μάρτυρας κατά τη συνέχιση της δίκης στις 18 Νοεμβρίου 2019. Για το γεγονός αυτό όμως δεν ενημερώθηκα ποτέ, ακόμη κι όταν ο ίδιος τηλεφώνησα στη γραμματεία του δικαστηρίου που με καθησύχασε λέγοντας μου ότι προσωπικά ο συγκεκριμένος υπάλληλος παρέλαβε τα δικαιολογητικά μου και ο ίδιος τα έβαλε μέσα στο φάκελο.

Την παραμονή της δίκης και ενώ βρισκόμουν ήδη στην Αθήνα, ο γνωστός συνάδελφος Ιατρός από τη Χαλκίδα Δημήτριος Αντωνίου, με ενημέρωσε μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook ότι έχει παραλάβει και αυτός έγγραφο, που ζητάει τη βίαιη προσαγωγή του, και ως πρώτο όνομα αναφέρεται κάποιος «Ελευθέριος Ρήγας» από τη Ρόδο. Με ρώτησε λοιπόν απορημένος αν εγώ είμαι ο Ρήγας ή αν υπάρχει κι άλλος μάρτυρας από τη Ρόδο!

Έκπληκτος προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον αξιωματικό υπηρεσίας της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, για να δηλώσω ότι βρίσκομαι ήδη στην Αθήνα και δεν χρειάζεται να με ψάξουν. Η επικοινωνία ανήμερα της 17ης Νοέμβρη και σε βραδινή ώρα ήταν αδύνατη, αφού φαντάζομαι ότι υπήρχε αυξημένη κινητικότητα, και τελικά μετά από 10 κλήσεις δεν έγινε δυνατή οποιαδήποτε επικοινωνία.

Την επόμενη ημέρα, η δίκη ξεκίνησε κανονικά, για να διακοπεί εκ νέου για την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, λόγω κολλήματος τριών από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι είχαν οριστεί από το Εφετείο Αθηνών ως συνήγοροι σε τρεις κατηγορούμενους που δεν είχαν εκπροσώπηση από δικηγόρο. Οι ίδιοι τρεις δικηγόροι είχαν οριστεί ταυτόχρονα για κατηγορουμένους που δεν είχαν εκπροσώπηση σε δύο δίκες που δικάζονται την ίδια μέρα και ίδια ώρα!

Μετά τη λήξη της διαδικασίας και τον ορισμό νέας δικασίμου, γεγονός που αναγκάζει 20 μάρτυρες και 23 κατηγορούμενους να πηγαινοέρχονται από διάφορα μέλη όλης της χώρας (με εξαίρεση το Σώρρα που παραμένει προφυλακισμένος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για αυτή την υπόθεση και αρνείται να προσέλθει στη δίκη), άκουσα κάποιες κραυγές απόγνωσης προς το γραμματέα της έδρας, από έναν άνθρωπο, ο οποίος έλεγε ότι είναι αδύνατον να έρθει ξανά στην Αθήνα από την Κω , ενώ ορκιζόταν ότι δεν ήξερε το παραμικρό «για αυτόν τον Σώρρα».

Έκπληκτος που ακόμη ένας Δωδεκανήσιος, για τον οποίο δεν γνώριζα το παραμικρό, ήταν μάρτυρας στην ίδια δίκη, τον πλησίασα και τον ρώτησα αν όντως έρχεται από την Κω. Ο εξηντάχρονος με κοίταξε με λύπη και μου λέει «Ναι, είμαι ο Ελευθέριος Ρήγας του Μιχαήλ από την Κω»!

Εκεί ένοιωσα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια μου. Όπως έμαθα από αυτόν τον αγωνιστή της ζωής και πρώην πυγμάχο με πάνω από 100 αγώνες στο ενεργητικό του, έξι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στη γειτονιά του, μπροστά στη γυναίκα και σε ολόκληρη την οικογένειά του, και με χειροπέδες τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, για να εφαρμόσουν πάνω του το γράμμα του ποινικού κώδικα!

Η βίαιη προσαγωγή του έγινε, γιατί ένας μάρτυρας (σημείωση: ΕΓΩ) δεν εμφανίστηκε στη δίκη του Αρτεμίου Σώρρα και των λοιπών συγκατηγορουμένων του και το δικαστήριο ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές της χώρας να τον εντοπίσουν και να τον στείλουν «πακέτο», ακόμη και με χειροπέδες αν χρειαστεί!

Μάλιστα, επειδή ο άνθρωπος επέμενε ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση, ενημερώθηκε ότι η αντίσταση κατά της αρχής τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση και αν συνέχιζε θα τον κρατούσαν μέσα στο κελί για όλο το Σαββατοκύριακο, από την Παρασκευή έως την Κυριακή, οπότε και θα τον έστελναν στην Αθήνα! Στις αγωνιώδεις εξηγήσεις του, του επαναλάμβαναν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι «είσαι του Μιχαήλ»!

Και ας μένω στη Ρόδο και όχι στην Κω. Και ας είμαι σε εντελώς διαφορετική διεύθυνση και ηλικία, κάτι που προκύπτει από τα στοιχεία των διπλωμάτων οδήγησης, με βάση τα οποία προφανώς τον εντόπισαν οι αστυνομικοί. Και ας μην έχω την παραμικρή σχέση ακόμη και στην πιο απλή φωτογραφία που μπορεί να έχει ένα δίπλωμα οδήγησης.

Βέβαια, εγώ είχα στείλει όλα τα έγγραφα για την – όπως νόμιζα – δικαιολογημένη απουσία μου και είχα προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να επικοινωνήσω με την Ασφάλεια. Όλες αυτές οι αστοχίες και η πρωτοφανής απάθεια των αρχών, οδήγησαν στη σύλληψη ενός αθώου ανθρώπου, στην παράνομη κράτηση και μεταγωγή του με το πλοίο από την Κω στην Αθήνα και στη συνέχεια από την Αθήνα στην Κω. Τι καλύτερο από δύο δωρεάν «ταξιδάκια» συνολικής διάρκειας τριάντα (30) ωρών, με λίγο κύμα και ένα ζευγάρι χειροπέδες να σε κοιτάει κατάματα;;; Πραγματικό «ταξίδι του μέλιτος» με την καλύτερη παρέα των συλληφθέντων και καταδικασμένων από ένα ολόκληρο νησί!!!

Ενώ λοιπόν εγώ προσωπικά πήγαινα χαλαρός και άνετος στο Εφετείο Αθηνών, ένας τίμιος άνθρωπος από την Κω στιγματίστηκε, συνελήφθη μπροστά τους οικείους του και ολόκληρο τον περίγυρο της γειτονιάς του, σε ένα κοινωνικό μικρόκοσμο και σε μια μικρή κοινωνία, στην οποία εγώ γνωρίζω ότι έχει στιγματιστεί. Και μόνο η παρουσία ενός περιπολικού σε μια γειτονιά και μπροστά από ένα σπίτι αρκεί για να γίνεις θέμα. Φανταστείτε να υπάρχουν και έξι αστυνομικοί που να σε κάνουν «βόλτα».

Άντε τώρα να πείσεις τους γείτονες σου ή το μελλοντικό σου αφεντικό, ότι μετά τα 60 σε «μάζεψαν» έξι αστυνομικοί στη μέση του δρόμου και σου πέρασαν χειροπέδες, γιατί ο γραμματέας του Εφετείου έγραψε «Ρήγας» αντί για «Ρήνος» και η μεταγωγή σου με το πλοίο, μαζί με κρατούμενους και εγκληματίες, έγινε για να καταθέσεις κατά λάθος στην υπόθεση Σώρρα! Αν σας έλεγε κάποιος ότι του συνέβη, θα τον πιστεύατε ή θα διατηρούσατε επιφυλάξεις;;;

Για αυτή την υπόθεση δεν γράφω πλέον συχνά, αφού τα περισσότερα έχουν ειπωθεί πριν το 2014. Όμως είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια λάθη και θα ήταν τρομακτική κακοψυχία από οποιονδήποτε γνωρίζει την πραγματικότητα, να μην προστατέψει αυτόν τον άνθρωπο, που από ότι κατάλαβα δεν έχει ούτε την οικονομική δυνατότητα να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.

Ίσως ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω να πρέπει να καθοδηγήσει και να εκπροσωπήσει τον κύριο Ρήγα, ώστε τέτοια αδιανόητα λάθη που οδηγούν στην καταστρατήγηση των πιο απλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μη γίνονται στα νησιά μας με τόση ευκολία, και ειδικά με τέτοια απάθεια.