Γράφει η Ίνα | Ellas.news

Το καλοκαίρι που η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός το επιτρέπει, είναι η ιδανική ευκαιρία για τα παιδιά να παρατήσουν τα ηλεκτρονικά και να βγουν να ασκηθούν σωματικά και να διασκεδάσουν στην ύπαιθρο. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να προτείνουν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες δράσεις και γιατί όχι; να συμμετέχουν κι αυτοί!

Το σημερινό παιδί στην καθημερινότητά του περνά τον περισσότερο χρόνο του κλεισμένο σε εσωτερικούς χώρους, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες για κινητικό παιχνίδι, ενώ παράλληλα περνά αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι υπαίθριες δραστηριότητες αντίθετα ισοδυναμούν με υγεία και ευεξία.

  • Ποδόσφαιρο

Η στρογγυλή θεά, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, προσφέρει μια πρώτης τάξεως άσκηση και πολλές διασκεδαστικές στιγμές. Παίζεται και από μικρά παιδιά, που απλώς κλωτσούν την μπάλα με όλη τους τη δύναμη και μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, και από μεγαλύτερα, που δοκιμάζουν την τεχνική τους και παθιάζονται με την ομάδα τους. Οι γονείς καλό είναι να δείχνουν λίγη προσοχή για ενδεχόμενους τραυματισμούς, κατά τα άλλα μπορεί να χρειαστεί να κάνουν το διαιτητή.

  • Ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι μια απλή δραστηριότητα και καλή άσκηση, που κρατάει τα παιδιά σε επαφή με τη γειτονιά και την πόλη τους. Ίσως όλοι οι δρόμοι να μην προσφέρονται για βόλτες με ποδήλατα, ειδικά για μικρά παιδιά, ωστόσο τα αστικά πάρκα της περιοχής μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό πεδίο ποδηλατικής δράσης. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται τη συνοδεία του γονιού, που θα τα καθοδηγήσει στις πρώτες τους πεταλιές και θα τα προστατεύσει από πιθανές απώλειες ισορροπίας. Για τις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, όπως κράνος και επιγονατίδες. Καθώς εξοικειώνονται με το ποδήλατο, τα παιδιά αποκτούν ελευθερία και αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα.

  • Κολύμπι

Το κολύμπι είναι απόλαυση για όλα τα παιδιά, μια δραστηριότητα που γυμνάζει και χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Μια από τις πιο αγαπημένες υπαίθριες δραστηριότητες, το κολύμπι μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια για το παιδί και να συνεχιστεί ως καθημερινή γυμναστική σε όλη τη ζωή του. Το κολύμπι συνδυάζεται με διάφορα παιχνίδια στο νερό, ανάλογα με της ηλικίες των κολυμβητών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παιδιά που κολυμπούν είναι να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας και να συνοδεύονται από ενήλικα.

  • Κηπουρική

Μια διαφορετική δραστηριότητα, επίσης κινητική, αλλά σίγουρα πιο ήρεμη, και οπωσδήποτε εποικοδομητική και διασκεδαστική είναι η κηπουρική. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά νέες δεξιότητες, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για τα φυτά, τα λουλούδια, τα έντομα. Το παιδί μπορεί να ετοιμάσει, με ελάχιστη επίβλεψη, τον δικό του κήπο. Ξεχορτάριασμα, φύτεμα, πότισμα, όλες οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν αποκλειστικά από τους μικρούς κηπουρούς. Και όταν θα αποκτήσουν τα δικά τους λουλούδια με τα αγαπημένα τους χρώματα ή το δικό τους μποστάνι με τα λαχανικά που προτιμούν, θα καμαρώνουν με υπερηφάνεια για τα δημιουργήματά τους.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να διεξαχθούν με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον αριθμό, την ηλικία και τη διάθεση των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά είναι αυτά που ορίζουν τους κανόνες, με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.